duminică, 24 noiembrie 2013

Animale ocrotite de lege


     


                        

                     Parca dintr-o data, animale salbatice de la ursi la rasi au inceput sa iasa din ascunzisurile lor si sa ia contact cu oamenii. Poate a fost un fel de pedeapsa, o reactiune a universului la braconajul care se desfasoara fara limite la noi in Romania. Poate a fost o coincidenta, poate a fost din cauza ca vremea intarzia sa se raceasca. Aceste animnale salbatice pe spatele (sau blana) carora mass-media si-a facut audiente record, se chinuie sa supravietuiasca prin muntii nostri.

Da, ai citit bine, se chinuie sa supravietuiasca, pentru ca in afara de cateva autoritati mai serioase si putine organizatii care se lupta sa ecologizeze mentalitatea romneasca, nu se face nimic. Nu se schimba nimic, pentru a ajuta aceste monumente faunistice sa nu devina niste trofee de vanatoare. Una dintre problemele majore este faptul ca multi nu stiu ca majoritatea sunt ocrotite de lege. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca noi zilnic le intoxicam habitatul natural, ori il distrugem iremediabil. Stiti voi la ce ma refer…meregm in excursii si lasam in urma noastra un holocaust al PET-urilor si dozelor de bauturi. Asta ca sa dau doar un exemplu. Totusi, daca nu putem face nimic altceva decat sa alertam macar autoritatile cand sesizam semnele unui braconaj ori ale unei defrisari si bineinteles, sa mentinem curati muntii nostri, haideti sa recapitulam putin speciile protejate prin lege.

URSUL CARPATIN


 Este cel mai mare pradator din muntii nostri, si ar trebui sa ne mandrim cu cea mai mare concentratie de astfel de mamifere din intreaga Europa. Autoritatile insa nu promoveaza acest simt al madriei si respectului pentru padurile noastre care reprezinta habitatul propice dezvoltarii ursilor de milioane de ani. Trecand totusi peste asta, ursul este un pradator protejat prin lege . Se vaneaza totusi de secole bune pentru blana si pentru…mancare. Il vei inatlni mai ales in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura. Ca sa stii sa te feresti de ursi, ca sa incercam sa stopam intalnirile neoportune, consulta articolul pe care l-am scris in vara, Ce faci daca intalnesti ursi in padure?


CERBUL CARPATIN

Este unul dintre acele animale salbatice timide, sfioase, care nu se arata prea des. Tin insa sa mentionez ca atata emotie te cuprinde cand il vezi intr-o excursie in padure, acolo, in habitatul lui natural, pascand ori alergand atat de ager printre arbusti. Este vanat in special pentru coarnele lui, dar si pentru carne si piele. Haideti sa incercam sa alertam autoritatile cand mai suntem martorii unei vanatori de cerbi carpatini. 


CAPRA NEAGRA

  Ea este capul de afis pe lista de animale salbatice protejate prin lege. Capra neagra nu este de fapt chiar neagra, asa ca daca intalnesti prin Carpatii Meridionali sau Orientali capre brun-roscate (iarna au blanita maroniu-inchis) sunt chiar sprintenele capre negre. Au fost vanate pentru coarne si barba, copite si piele. Aceste animale salbatice ocrotite sever sunt supuse si altor pericole care vin din mediul lor natural: atacul rasilor, al ursilor sau lupilor, sau caderile de pietre si desprinderea stancilor

RASUL CARPATIN

Sau pisica salbatica i se mai spune, ori linx. Numeroasele nume se explica prin fascinatia pe care au raspandit-o aceste animale salbatice feroce in imaginatia oamenilor. Aceste feline elegante, dar puternice sunt in pericol de extinctie in mai multe tari din Europa, mai ales in regiunile ei occidentale. Rasul iberic de exemplu este pazit de autoritati foarte atent. Rasul nostru carpatin este din fericire scapat de pericolul extinctiei, dar totul depinde de noi, noi – ultima veriga a lantului trofic… 

ALTE   ANIMALE   SALBATICE   OCROTITE


Gainusa si cocosul de munte, vulpea, jderul, veverita, lupul (da, chiar si lupul) castorul, mistretul. Cateva cuvinte merita cu siguranta zimbrul, care mai traieste acum doar in rezervatia naturala din Muntii Hategului. In anul 1927, mai putin de 50 de exemplare de zimbri mai erau in viata pe intreaga lor arie de raspandire de pe planeta. Aceasta specia de bizoni este in continuare amenintata, mai ales din cauza cosangvinitatii. Oamenii de stiinta care au reusit sa repuna pe picioare specia cat-de-cat n-au putut repara si diversitatea genetica necesara oricatei specii vii pentru a supravietui bolilor. Sistemul imunitar al zimbrilor este slabit. Prin anul 1930 braconierii exterminasera deja toti zimbrii care mai erau in salbaticie. Si sa nu uitam de pasarele si de trilurile lor care alcatuiesc corul de viori principale in simfonia sunetelor naturii: privighetoarea, randunica, cotofana, gaita, mierla. Invatati copiii sa nu le strice cuiburile, sa nu le atinga ouale. Iata deci cate animale salbatice sunt ocrotite. Parca n-ai fi zis, nu? Dar daca stai sa le enumeri, sa faci o lista, uite cate se aduna. 
Tu ce părere ai despre ocrotirea acestor animale sălbatice? Mai ştii si alte specii ocrotite?


Denumeşte următoarele animale ocrotite prin lege!


            


      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu